Små Sikre Sejre

Hvad går initiativet ud på?

Børn og unge med autisme og andre adfærds- og opmærksomhedsforstyrrelser deltager ikke i fritids- og foreningsaktiviteter i samme grad som deres jævnaldrende – til trods for de såvel sociale som sundhedsmæssige gevinster, der er forbundet hermed. Frederiksberg Handicap-Idræt (FHI) har derfor i samarbejde med Skolen ved Nordens Plads oprettet en skoleaktivitet, hvor børnene på skolens mellemtrin har gået til atletik, motion og bevægelse én gang om ugen. Aktiviteten integreres i børnenes skema for at skabe en tryg overgang til foreningslivet. Det gør det muligt for børnenes pædagoger og lærere at deltage i aktiviteten og være med til at støtte op om børnenes motivation og fastholdelse. Målet er at børnene oplever tryghed ved deltagelse på atletikholdet og på sigt får mod på at blive almindeligt medlem af FHI eller en anden idrætsforening på selvstændig vis. FHI trænere står for den atletiktræningen mens personale fra skolen sikrer den nødvendige pædagogiske opbakning. Forældrene opfordres til at afhente børnene på stadion/ved hallen efter endt træning for at bakke op om børnenes oplevelse af at have været til atletik. Børnene har fra start udtrykt glæde ved at ”gå til atletik” og har udviklet sig både som gruppe og individer i forhold til at indgå i en social og fysisk aktivitet i FHI. Såvel forældre som pædagogisk personale på skolen at de oplever børnene mere rolige og fokuserede, når de har været til atletik. De gode resultater og fordi flere af børnene givet udtryk for et ønske om at kunne dyrke ”rigtig atletik”, har FHI fra efteråret 2014 oprettet et åbent atletikhold. Holdet er åbent for alle børn i alle aldre, men er fortrinsvis et tilbud til børn og unge med autisme og andre adfærds- og opmærksomhedsforstyrrelse. Træningen på det åbne hold er styret af to trænere, og da der ikke er tilknyttet pædagogisk personale til holdet, har der fra starten været lagt op til, at børnenes forældre skulle indgå som støtte til deres børn den ugentlige træning. Flere af dem har valgt at støtte op om deres børns træning ved selv at møde op og løbe et par runder på løbebanen, for på den måde at være det gode eksempel. Begge hold træner på Frederiksberg Stadion, og deler stadiontiden med andre brugere. Aktiviteten er derfor ikke kun den fysiske disciplintræning, men i lige så høj grad træning af sociale kompetencer og en øvelse i at fungere og finde sig tilpas i ukendte rammer blandt andre idrætsudøvere.

Hvordan kommer initiativet foreningsidrætten til gode?

Der er en gængs opfattelse af, om hvor vidt børn og det børn og unge med autisme og andre adfærds- og opmærksomhedsforstyrrelser magter at deltage i forenings- og idrætsaktiviteter. Små Sikre Sejre er et tydeligt bevis på, at det gør de, hvis foreningerne prioriterer at sætte sig ind i de udfordringer og behov, der er kendetegnet denne gruppe af børn og unges samt deres forældres. Desuden oplever man tit, at forældrene svært ved at erkende, at deres barn er handicappet, samt børnene ikke lyst til at være sammen med andre der har de samme udfordringer som dem selv, fordi de så vil være nødt til at erkende, at de adskiller sig fra det normale. Med fuldt overlæg er aktiviteten flyttet ud fra skolens trygge rammer. Deltagerne dyrke deres idræt side om side med andre idrætsudøvere på stadion. Små Sikre Sejre er derved ikke kun opdragende for egne deltagere, men i lige så høj grad for alle de øvrige brugere på stadion. Hver gang Små Sikre Sejre møder op på stadion til træning, udfordres de mange fordomme om gruppens evner og lyst til at dyrke idræt og indgå i sociale sammenhænge. Stadionpersonalet ved nu, hvem de er, og behandler dem som alle andre brugere. De øvrige idrætsudøvere på stadion løber, springer og kaster uden at tage notits af gruppen af børn med de grønne trøjer. De er på stadion på samme vilkår som alle andre, og der bliver ikke taget specielle hensyn. Det er sundt for deltagerne på Små Sikre Sejre og det er sundt for alle andre, der har deres daglige gang på stadion. Forældrene har opgivet at se deres børn deltage i en idrætsaktivitet i foreningsregi. I forbindelse med Små Sikre Sejre har forældrene oplevet, at det kan lade sig gøre, og at deres børn fungerer fint i aktiviteten samt udvikler sig både fysisk og socialt. Børnene viser deres forældre, at de godt kan klare sig selv uden deres overvågning og bekymring. Forældrene bliver sat fri af børnene, og retter deres opmærksomhed mod alle de andre ting et foreningsmedlemskab bidrager med. Udover at tage aktivt del i deres børn træning, har FHI oplevet, stille og roligt er blevet en del af foreningens øvrige frivillige. Små Sikre Sejre har i alt resulteret i 30 nye medlemmer – børn vel at mærke – en medlemsforøgelse, der er FHI’s bedste argument over for kommune – herunder dem der fordeler faciliteter – sponsorer/fonde og andre bidragsyderne.

Hvorfor skal dette initiativ vinde Danskernes Idrætspris?

Børn og unge med autisme og andre adfærds- og opmærksomhedsforstyrrelser kommer som sagt ikke af sig selv i idrætsforeningerne. Deres tidlige idrætserfaringer fra skole og daginstitution har for langt de flestes vedkommende været negative – de er blevet valgt som de sidste, haft fast plads på bænken og er blevet hånet eller moppet ud, når de er faldet ved siden af. De har en grundlæggende følelse af ikke at være velkomne, hvilket har en selvforstærkende virkning i forhold til de udfordringer de i forvejen slås med i deres hverdag. FHI har med Små Sikre Sejre været med til at skabe et idrætsmiljø, hvor samværet mellem handicappede og ikke-handicappede er kendetegnet af gensidig respekt og involvering, og hvor forskellighed som udgangspunkt opfattes som en styrke. Små Sikre Sejre er et skoleeksempel på, hvordan rask-idræt og handicap-idræt kan gå hånd-i-hånd. Det understøtter alle gode intentioner om integration og inklusion på allerbedste vis, og at idræt ikke kun er forbeholdt børn uden handicap. Aktiviteten har skabt grobund for at familier – der som udgangspunkt har en meget lille foreningserfaring – fremadrettet kan finde vej til foreningsidrætten. Det har været tydeligt, at børnenes oplevelse af at være god til noget, at blive endnu bedre til det fordi man selv yder en indsats samt at blive anerkendt for det, har betydet alverden for deres – og i høj grad også deres forældres – selvforståelse og -værd. Forældrene er sprunget ud som en skjult ressource, som idrætsforeningerne vil kunne profitere af i form af flere frivillige til både små og på sigt større tillidsposter. Omvendt har Små Sikre Sejre også en positiv effekt på de øvrige brugere samt andre, der har deres daglige gang på Frederiksberg Stadion. Der er en mærkbar holdningsændring fra fordom til accept og respekt, som har betydet, at holdet fra at være lidt en ”elefant i et pottemagerværksted” er blevet en ligeværdig bruger af de fælles faciliteter og rekvisitter på stadion. Deltagerne på Små Sikre Sejre er ikke længere kun autister eller ADHD-ere! De er også atletikudøvere, og en del af et socialt fællesskab, der i sidste ende kan være med til at styrke dem i deres identitetsdannelse og afhjælpe nogen af de udfordringer, de står overfor – og altid vil stå overfor – i deres hverdag